KKDİK yani Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması Yönetmeliği kimyasalların kontrolü, insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla Avrupa Birliği’nde yayımlanmış olan 1907 / 2006 Sayılı REACH Mevzuatının ülkemiz mevzuatına uyumlaştırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
KKDİK Yönetmeliği temel amaçları arasında;
üzere Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanmasına ilişkin idari ve teknik usul ve esasları düzenlemek gösterilebilir.
KKDİK Yönetmelik esaslarına göre; yılda 1 ton ve daha fazla kendi halinde ya da karışım veya eşya içerisinde üretilen, ithal edilen ve kullanılan maddeler, KKDİK kapsamında ilgili hükümlere göre KKDİK Ön Kayıt ve esas kayıt işlemi yapılmadığı takdirde ülkemiz içinde arz edilmesine, imal edilmesine ya da piyasaya arza izin verilmeyecektir.
KKDİK bir başka tanımlama biçimiyle Avrupa Birliği ülkelerinde 2006 yılından beri uygulanan, Avrupa pazarında yer alan madde ve eşyalar için Kayıt, Değerlendirme, İzin, Bildirim ve Kısıtlamalar gibi yükümlülükleri düzenleyen REACH tüzüğü, ülkemiz endüstrisine uyarlanarak 23 Haziran 2017 tarihinde Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK REACH / KKDİK TURKISH REACH) Hakkında Yönetmelik olarak yürürlüğe girmiştir.
SARIZEYBEK Çevre olarak uzman kadromuz ile işletmenizin sunduğu faaliyetlerin KKDİK Yönetmeliği ne tabi olan maddelerini belirleyip envanter listeleri ile birlikte yönetmelik gereğince yapılması gereken tüm işlemleri sizler adına yapıp süreç kontrollerini sağlıyoruz.
Sizde gerçekleştirmek istediğiniz çalışmaların KKDİK Yönetmelik esaslarına uygun olarak sürdürülmesi için profesyonel destek almak isterseniz Hemen Bize Ulaşabilir, SARIZEYBEK Çevre Danışmanlık Firması bünyesinde hizmet veren tecrübeli Çevre Görevlileri yardımıyla yükümlü olduğunuz belgelendirme sürecini gerçekleştirebilirsiniz.
KKDİK kimyasallarla yapılan çalışmalarda ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerden insanları ve doğayı korumak için izlenen kurallar bütünüdür. Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması kelimelerinin baş harflerinden oluşmasıdır.
KKDİK Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması Yönetmeliği kimyasalların kontrolü, insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla Avrupa Birliği’nde yayımlanmış olan 1907 / 2006 sayılı REACH Mevzuatı nın ülkemiz mevzuatına uyumlaştırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
KKDİK Yönetmelik esaslarına göre; yılda 1 ton ve daha fazla kendi halinde ya da karışım veya eşya içerisinde üretilen, ithal edilen ve kullanılan maddeler, KKDİK kapsamında ilgili hükümlere göre KKDİK Ön Kayıt ve esas kayıt işlemi yapılmadığı takdirde ülkemiz içinde arz edilmesine, imal edilmesine ya da piyasaya arza izin verilmeyecektir.
KKDİK kapsam olarak maddelerin imalatını, piyasaya arzını veya maddenin kendi halinde, karışım içinde veya eşya içinde kullanımını ve karışımların piyasaya arzını kapsar.
REACH Tüzüğünde önemli 4 aşama bulunmaktadır:
Kayıt : Eğer AB üye ülkelerine yılda 1 ton veya daha fazla kimyasal madde ihraç ediyorsanız ihraç ettiğiniz her madde için kayıt dosyanızı Tek Temsilciniz aracılığıyla Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (ECHA) teslim etmeniz gerekmektedir. Kayıt yükümlülüklerinizi yerine getirmez iseniz ürünleriniz AB pazarına sürülemeyecektir.
Değerlendirme : Kayıt edilen her maddenin dosyası kayıt için gerekli bilgileri içerip içermediği yönünde ECHA tarafından değerlendirilecektir. İnsan sağlığı ve çevre için risk teşkil ettiği düşünülen bazı maddeler ise ECHA tarafından değerlendirilebilecektir.
İzin : İzin prosedürü öncelikle yüksek önem arz eden maddeler (SVHC) için gereklidir. (Örneğin; kanserojen maddelerin kullanımı ve piyasaya arzı durumunda). Eğer bir madde “İzne Tabi Maddeler Listesinde” yer alırsa bu maddeyi pazara sürmeden önce Ajans’tan izin alınması gerekmektedir.
İzne tabi maddeler listesi REACH tüzüğünün Ek 14’ünde yer almaktadır. KKDİK EK-14 ile ilgili hükümler 31/12/2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu sebeple, Ek-14 31/12/2023 tarihinden sonra yayımlanacaktır. Bu tarihe kadar, Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın (ECHA) web sitesinde bulunan REACH Yönetmeliği Ek-14 İzin Listesi kullanılabilir.
Kısıtlama : Bazı maddelerin kullanımı veya AB pazarına sürülmesi ECHA tarafından yapılan değerlendirme sonucunda kısıtlanabilir ve/veya yasaklanabilir. Kısıtlı maddeler listesi REACH tüzüğünün Ek 17’sinde bulunmaktadır.
Yılda 1 ton ve daha fazla kendi halinde ya da karışım veya eşya içerisinde üretilen, ithal edilen ve kullanılan maddeler, KKDİK kapsamında ilgili hükümlere göre ön kayıt ve esas kayıt işlemi yapılmadığı takdirde ülkemiz içinde arz edilmesine izin verilmeyecektir.
KKDİK Yönetmeliği kapsamında kayıt ettirilmesi gereken maddeler genel olarak;
Yıllık 1 ton veya üzerinde imal ya da ithal edilen;
KKDİK Mevzuatına göre;
31.12.2023 Tarihi itibariyle ise Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) tarafından KKDİK Yönetmeliğine Uygun Güvenlik Formu (GBF) hazırlanması zorunlu hale gelir.
SARIZEYBEK Çevre ve SARIZEYBEK TMGDK olarak KKDİK Yönetmeliği kapsamında işletmeler için gerekli tüm danışmanlık hizmetlerini verdiğimizi bilmenizi isteriz… Bununla birlikte sunduğumuz KKDİK Danışmanlığı ve TMGD Hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi almak için https://www.sarizeybektmgd.com/kkdik-danismanligi/ bağlantısına tıklayabilirsiniz…
Sadece Türkiye içinde yerleşik gerçek ya da tüzel kişiler ‘Kayıt Ettiren’ olabilir. Kayıt söz konusu kişi tarafından aşağıdaki durumlarda yapılmalıdır;
1) Madde imalatçı başına yılda 1 ton veya daha fazla miktarda imal ediliyorsa,
2) Madde ithalatçı başına yılda 1 ton veya daha fazla miktarda ithal ediliyorsa,
3) KKDİK Madde 9 a göre tek temsilci olarak atanmış ise.
Yurt içinde yerleşik olmayan bir firma KKDİK Yönetmeliği kapsamında doğrudan yükümlülüğe sahip değildir. KKDİK Yönetmeliği yükümlülüğünü yerine getirmesi gereken yurt dışından ithalat yapan firmalardır. Buna rağmen yurt içinde yerleşik olmayan madde imalatçısı ya da eşya imalatçısı ithalatçıların yükümlülüklerini hafifletmek için ‘Tek Temsilci’ atamaya karar verebilir.
Resmi makamlar tarafından belirlenen KKDİK Yönetmeliği gereği yükümlü tutuldukları yasal prosedürleri yerine getirmesi gereken işletmelerin süreci kusursuz olarak ilerletebilmesi için Çevre Danışmanlığı Firmaları tarafından sunulan KKDİK Danışmanlık hizmetini alması en doğru davranış olacaktır.
KKDİK Kayıt süreci KKDİK Yönetmeliği kapsamındaki kayıt dosyaları EÇBS uygulamalarından olan Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) aracılığıyla ilgili Bakanlığa iletilmesi ve sürecin takibi ile yapılmaktadır.
KKDİK Yönetmeliği kapsamında şirketinizde ithal ettiğiniz veya imal ettiğiniz kimyasal maddelerinizi stratejik plan geliştirerek en uygun süreç aşamaları oluşturmaktadır.
Bu süreçlerde kayda tabi olan maddelerin belirlenmesi, muaf maddelerin belirlenmesi, kayıtlı olarak kabul edilen maddelerin belirlenmesi, kısıtlı kullanıma tabi olan maddelerin belirlenmesi ve yasaklı maddelerin belirlenmesi işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Tüm bu adımların ardından kayda tabi olan maddelerin kayıt stratejileri belirlenmektedir. KKDİK Yönetmeliği sürecini;
şeklinde ifade edebiliriz.
SARIZEYBEK Çevre olarak KKDİK Danışmanlığı ve diğer Çevre Danışmanlığı gerektiren konularda ihtiyaç duymanız halinde sizlere destek vermekten memnuniyet duyarız…
KKDİK Yönetmeliği işletmelerin faaliyetleri esnasında insan sağlığına, doğaya, çevreye ve yaşam alanlarına herhangi bir zarar vermemesi için uyulması gereken prosedürleri içeren resmi makamlar tarafından oluşturulmuş bir mevzuattır.
KKDİK Yönetmeliğin Hedefleri arasında;
gösterilebilir.
Kayıt aşağıdaki koşulları sağlayan bütün maddeler için zararlı olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmadıklarına bakılmaksızın gereklidir;
KKDİK Yönetmeliği ne Göre Taraflar;
KKDİK Yönetmeliği Ek-14 ile ilgili hükümler 31 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu sebeple EK-14 31 Aralık 2023 tarihinden sonra yayımlanacaktır.
KKDİK kayıt ücretleri bir madde için kayıt tonajına, firma büyüklüğüne ve sunumun türüne göre değişiklik göstermektedir. Ortak kayıtlar ayrı ayrı yapılan kayıtlarla karşılaştırıldığında düşük ücret ve ödemeler söz konusudur. KOBİ lerin her kategorisi için ayrı ücretler belirlenmiştir.
Bununla birlikte KKDİK Yönetmeliği hükümlerine göre gizlilik talepleri için yapılan başvurularda ilave ücret alınır. Bakanlık tarafından yayınlanan ücretlere ilişkin tablolara https://kimyasallar.csb.gov.tr/uploads/file/KKD%C4%B0K%20%C3%BCcretler-25092020.pdf bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
KKDİK Yönetmeliği kapsamında ücrete tabi olan uygulamalar arasında;
gösterilebilir.